Hem
BÖCKER - BOOKS
Andersson Aviation Articles
Författaren - The Author
Länkar
e-mail me

Jemenboken.jpg

De tog flyget till medeltiden. Svenskarna i Jemen

Inbunden, skyddsomslag, 240 sidor, rikt illustrerad i färg och svartvitt
Pris: 55 kr plus 66 kr för porto och emballage


Beställ från Z-förlaget genom insättning på
PlusGiro 41 09 28-6 (ange namn och adress)

International orders:
Price SEK 55 plus postage SEK 145.
Please send an e-mail (Use e-mail button in the menu to the left).Z-logga.jpg

De tog flyget till medeltiden. Svenskarna i Jemen


Titta på bokens innehåll!

Denna bok handlar om de svenska piloter och mekaniker som arbetade i Yemen Airlines mellan 1948 och 1964, dock inte bara om flyg utan kanske mer om mä¤nniskor och historia.

Bland Jemensvenskarna fanns en del färgstarka personer. Ett exempel är Thorsten Akrell, som först blev känd i rikspressen när han med flygplan "enleverade" en annan mans hustru frå Beckomberga sjukhus. Under kriget var han hemlig agent, bland annat i Budapest (jfr Wallenberg) och han var också inblandad i en amerikansk operation som gick ut på att kidnappa Göring. Efter kriget hamnade han som pilot hos imamen av Jemen. En annan färgstark person är Tage Gustafsson, den som stannade längst av alla svenskar i Jemen, var med om uppror, var inblandad i vapensmuggling, blev tillfågatagen av rebeller, och till sist dog han i Jemen i samband med en översvämning.

Det hela utgör ett stycke okänd samtidshistoria. Ett antal svenskar gav sig på eget bevåg iväg för att bo med sina familjer och arbeta i ett av jordens fattigaste och mest slutna länder. De beskriver samfällt sin upplevelse som att förflyttas tillbaka till medeltiden. I den miljön skulle de införa något av det modernaste som fanns på femtiotalet - flyget. För flera av de svenska piloterna och mekanikerna och deras familjer blev vistelsen i Jemen ett stort äventyr, för en del ett mindre lyckat sådant.

Boken baserar sig i huvudsak pÃ¥ intervjuer och illustreras av ett större antal foton i svartvitt och färg, de flesta unika.

Boken tar oss med på en fascinerande tidsresa - äpå 1950-talet levde man i måga delar av landet "på medeltiden". Man har god behållning av boken som ett tidsdokument även om man inte är så flygintresserad. (...) De tog flyget till medeltiden är en bok som måga torde kunna ha glädje av.

 

Lektör Per-Göte Lundborg, BTJ (Häfte 08118125)

 

Jag vill gratulera dig till ditt mästerverk, vilket vad jag kan se inte kommit till utan otroligt mycket arbete och uppoffring. De tog flyget till medeltiden är full av fakta och där finns inga förvanskningar. Vad du åstadkommit är mycket värdefullt även i historiskt perspektiv.

 

Daniel Rundström

Pilot och mekaniker i Jemen

Boken är tryckt med bidrag från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur och från Svensk Flyghistorisk Förening

Länk till sida med rättelser till denna och andra böcker