Index
Artiklar på svenska
Articles in English
e-mail me
Tjejer som blickfång

© Lennart Andersson 2018


Snygg bild, eller hur? Fortfarande marknadsförs bilar med hjälp av vackra kvinnor, men frågan är om det fungerar särskilt bra med flygplan.


Numer finns det många kvinnor inom flyget, till exempel på den tekniska sidan (hon på bilden är flygtekniker), men det gjorde det inte när den översta bilden togs. Det är en reklambild från 1925 och den är tagen på flygplatsen Dübenborf, utanför Zürich i Schweiz.

Om du nu flyttar blicken till flygplanet hon sitter på så ser du att det är lite "skrovligare" än den Airbus eller Boeing du brukar åka med. Ändå var detta flygplan på sin tid modernare än alla andra. Räfflorna fyller samma funktion som räfflorna på ett plåttak. De gör att själva skalet runt flygkroppen och vingana blir styvt och starkt och därmed behövs inte längre de förstärkningar i form av stag och stöttor som fanns på andra flygplanstyper.

Flygplanet på översta bilden heter Junkers G 24 och användes i många länder, bland annat Sverige. 1925 öppnades en flyglinje mellan Malmö-Bulltofta och Amsterdam, där man kunde byta plan och fortsätta både till Paris och London. AB Flygindustri i Limhamn, Malmö, moterade ett antal av både G 24 och av den militära varianten K 30 och exporterade även sådana flygplan till bland annat Finland, Grekland, Spanien, Chile och Sovjetunionen.Passa på nu att skaffa boken om detta flygpla medan den finns kvar! Posten har höjt portot från 45 till 85 kr, men jag behåller tills vidare samma pris som förut, 295 kr inklusive porto.

Beställ genom inbeltalning till Z-förlaget
PlusGiro 41 09 28-6 (ange "G 24-boken", namn och adress)

Här kan du läsa mer om boken

For orders from non-Swedish addresses, please go to this site!


Startsida |Artiklar på svenska| |Articles in English|

(c) Lennart Andersson